Artistes

Berend Eijkhout

Berend Eijkhout (1989) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij Nadine Secunde, Henny Diemer, Albert Bonnema, Michael Chance, Frans Huijts, Johannette Zomer en Marcel Reijans.
Berend werd al tijdens zijn studie een veelgevraagd solist in het oratoriumvak. Op zijn repertoire staan onder andere Bachs Passies, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, Requiem (Mozart, Brahms, Fauré, Duruflé), Petite Messe Solennelle, Messiah en Schöpfung. Hij soleerde met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Orkest van het Oosten, Nieuw Bach Ensemble en The Northern Consort en werkte samen met dirigenten als Ton Koopman, Marcus Creed, Antony Hermus en Peter van Heyghen.
In de zomer van 2015 was Berend te horen als Figaro in de Barbier van Sevilla, bij het Franse Opéra Mosset. Hij werkte onder andere met regisseurs als Timothy Nelson en Xander Straat. Met het nieuwe operagezelschap Bold Opera on the Move zong hij Il Conte di Almaviva (Nozze di Figaro) en Papageno (Zauberflöte). Andere rollen op zijn repertoire zijn Plutone (l’Orfeo, Monteverdi), Tempo (Il ritorno di Ulisse in Patria, Monteverdi), Apollon en Hérault (Alceste, Gluck).
Berend heeft een grote liefde voor het lied. Hij werkt samen met pianiste Andrea Vasi, met wie hij geselecteerd werd voor een masterclass van Elly Ameling. In het voorjaar is hij met pianist Rixt van der Kooij en mezzosopraan Nina van Essen te horen in een programma met ballades van Loewe, Schubert en Weber.
Ook contemporaine muziek heeft zijn interesse. In het najaar van 2015 was hij understudy bij Opera2day voor de rol van Oom in de opera Mariken in de tuin der Lusten, van Calliope Tsoupaki. Ook zong hij de rol van Jup in de première van Who’s afraid of Orfeo?, een opera van Chiel Meijering, en de rol van Jean in de opera All Rise!, van Jan Peter de Graaff. Hij was als solist te gast bij de Young Composers Meeting in Apeldoorn en de Gaudeamus muziekweek in Utrecht.« Retour